Algemene informatie

Bij Profile Dekker zijn wij gespecialiseerd in elektrische fietsen. Wij hebben elektrische fietsen van de merken Koga, Gazelle, Batavus, Dutch ID, Cortina, Sparta en RIH. De elektrische fiets of e-bike is geschikt voor bijna alle doeleinden. Voor naar het werk, de stad of voor langere tochten. Maar welke past nu het beste bij u?


Meer over de motor!

De plaatsing van de motor bepaalt gedeeltelijk het rijcomfort van uw fiets. Er zijn drie plaatsen op de elektrische fiets waar de motor kan zitten.

1. Motor in het achterwiel
Een motor in het achterwiel geeft u als het ware een duwtje in de rug. Dit wordt vaak als erg prettig ervaren mede doordat uw eigen gewicht voor zo'n 60% op dit wiel rust. Achterwiel motoren zijn krachtiger, stiller en duurzamer en komen eigenlijk altijd in combinatie met een derailleurversnelling. Dit zorgt ervoor dat u lichter fietst en een groot bereik heeft, ideaal voor wanneer u vaak lange afstanden rijdt of de fiets meeneemt op vakantie.

2. Motor in het midden van het frame
Groot voordeel van de middenmotor (bij de trapas) is de optimale gewichtsverdeling en daardoor stabiliteit van de fiets. Middenmotoren hebben een efficiënte krachtoverbrenging waardoor ze zuiniger rijden. Deze motoren zijn krachtiger en zeer geschikt voor middellange tot lange ritten. Door de centrale plaatsing van de motor in het frame is er ook minder bedrading nodig en is de fiets gemakkelijk op te tillen over bijvoorbeel een drempel of bij het plaatsen op de fietsendrager. Belangrijk is tijdens het schakelen de benen stil te houden, hetgeen zorgt voor minder slijtage aan ketting en tandwielen.

3. Motor in het voorwiel
Een e-bike met voorwielmotor is doorgaans goedkoper door de keuze van de accu. Deze zijn stil en hebben als groot voordeel dat ze verkijgbaar zijn met alle versnellingsystemen, dus ook met een onderhoudsarme naafversnelling en dichte kettingkast. Een fiets met een voorwielmotor is ideaal voor het maken van korte ritten in en om de stad. De trekkracht van de motor is aangepast om doorslippen te voorkomen.


Meer over de actieradius!

Hoe ver kunt u fietsen?
De accu in de elektrische fiets is van invloed op de afstand die u kunt fietsen. Let naast het vermogen van de accu, ook op de plek van de accu. Deze kan onder de bagagedrager of in het frame zijn geplaatst en kan uitneembaar of vast zijn. Uitneembaar is handig als u geen stopcontact in de schuur heeft. De actieradius geeft aan hoe ver u kunt rijden zonder de accu op te laden. Dit is afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals o.a. de capaciteit van de accu, de ondersteuningsstand en het gewicht van de fietser.

Wat beïnvloed de actieradius:
Fietst u korte of lange afstanden?
Een accu met meer Wattuur (Wh) heeft een grotere actieradius, maar heeft ook een hogere aanschafprijs. Het is daarom belangrijk te weten wat uw behoefte is. Wanneer u veel korte afstanden fietst, kunt u volstaan met een beperkte actieradius. Gaat u af en toe lange tochten maken, kies dan voor een fiets met een grotere actieradius.

Tip:
Zoals de koppeling bij uw auto, kunt u de versnellingen van uw fiets ook gebruiken. Als u bijvoorbeeld bij het stoplicht terugschakelt naar een lichtere versnelling, bespaart dat energie. Het wegrijden in een hogere versnelling vanuit stilstand kost de accu veel energie.


Meer over de trapondersteuning!

Zonder de trapondersteuning zou een elektrische fiets een gewone fiets zijn. Maar er zijn verschillende soorten trapondersteuning die het comfort van de elektrische fiets bepalen. Als u eenmaal gestart bent met fietsen, wordt de mate van ondersteuning bepaald door een sensor. Deze geeft aan de motor door hoeveel ondersteuning hij af moet geven. Een elektrische fiets is zwaarder dan een gewone fiets. Met een 'walk assist' rijdt de E-bike licht aan de hand mee.

Trapkrachtmeter
Sommige elektrische fietsen zijn uitgerust met trapkrachtsensor. Zoals de naam doet vermoeden, registreert de sensor de kracht die de fietser uitoefent. Afhankelijk van het rijprogramma dat gekozen is en de kracht die geleverd wordt door de fietser, geeft de motor ondersteuning af. Hoe harder u trapt, hoe harder u gaat. Dit geeft een heel natuurlijk rijgevoel, omdat de opbouw en afname van de ondersteuning geleidelijk gaat.

Rotatiesensor
Andere modellen zijn uitgerust met een rotatiesensor (soms aangevuld met tandenteller). De rotatiesensor registreert de trapfrequentie en vergelijkt dit met uw gekozen rijprogramma en de snelheid van de fiets. Vervolgens wordt er meer of minder ondersteuning gegeven. Bij een hoge ingegeven ondersteuningsstand zal een elektrische fiets veel energie bijgeven totdat de snelheid bereikt is die bij de ondersteuningsstand hoort. Het maakt hierbij niet veel uit hoeveel kracht u op de pedalen zet. Omdat de snelheid pas na enkele wielomwentelingen gemeten kan worden, komt de ondersteuning wat later op gang.


Tips voor gebruik en onderhoud